2014. szeptember 29., hétfő

8 féle Yixing agyag teás csésze teáscsésze +TEA! - Jelenlegi ára: 14 900 Ft


   Jelen aukció tárgya a képeken látható, teljes egészében kézzel készített 8 darab Yixing teás csésze, teaszertartás eszköz magángyűjteményből. A csészék a Luo Shi De Xin nevű, nagy hírű kínai keramikus műhelyben készültek nyolc féle tiszta yixing agyagból. Tökéletes, művészi darabok!  Természetesen pecsételt, jelzett mindegyik.
Figyelem! A yixing kerámia nem festett, hanem teljesen természetes színű. Sem az agyaghoz nincs keverve színező anyag, sem pedig máz nincs a felületén! 100%-ban természetes színű, mázatlan csészékről van szó! A yixing kerámiáról bővebb információ lentebb található!
A nyolc yixing kőzet, amelyből a csészék készültek a következő (az első kép alapján felső sor balról jobbra):
- zhi ma ni
- qing shui ni 
- tian qing ni
- zi ni
- ping zi ni
- ben shan ni 
- xie huang ni
- duan ni
Vastagfalú, masszív, de mégis rendkívül lágy, finom darabok. Remekül tartják a teaöntet hőmérsékletét és selyemként simogatják a szájat, élmény teát inni belőlük!
A csészék belsejébe egy híres kínai Tang korabeli (Kr. u.  618 – 907) vers van pecsételve! A vers fordítását hamarosan közlöm!
A csészék teljesen új állapotúak, sosem használtam őket. A beavatásuk a kedves (és remélhetőleg hozzáértő) vásárló dolga lesz!
Űrtartalmuk ~ 65 ml.
Átmérő: 6. 5 cm.
Magasság: 3. 2 cm.
(Mérettel kapcsolatos reklamációt utólag nem tudok elfogadni! )
A gondos, garantáltan törésbiztos csomagolás érdekében kizárólag csomagként postázom!! Ennek díja 1190 Ft.
A kedves vásárló többféle, különleges kínai teát kap ajándékba!
----------------------------------------------------------------------------------------
A Yixing kerámiáról bővebben:
   A yixing agyag egyáltalán nem tartalmaz ólmot és egyéb mérgező anyagokat, ezért nem szükséges mázat használni az ilyen anyagból készített eszközöknél. A különleges technikának, többek között a nagyon magas hőmérsékleten (1000-1200°C), oxidatív környezetben történő kiégetésnek köszönhetően máz nélkül sem engedi át a vizet, mégis eléggé porózus marad, hogy "megjegyezze" a benne elkészített teákat.
   A yixing agyag, a kínai Jiangsu tartomány Yixing nevű városáról kapta nevét. Legfőbb lelőhelye a város fölé magasodó hegyekben található, ilyen a Huanglong Shan, a Chuanbu Shan és a Zhaozhuang Shan. Agyagnak hívják, de csupán az egyszerűség, a közérthetőség kedvéért, ugyanis nem a szokványos, talaj jellegű, üledékes folyami agyagról, hanem egyfajta porózus kőzetről van szó, amelyet a fent felsorolt hegyekben bányásznak. Lényegében tehát a yixing agyag alapja ez a kőzet, melynek évmilliók alatt kristályosodott ásványi alkotói (pl:, kaolinit, csillámpala, kvarc, vas-oxid, réz) meghatározzák a végül belőle készített kerámia tárgyaknak a tulajdonságait (színét, sűrűségét, stb).
   Miután kinyerték a Yixing környéki hegyekből, az alapkőzetet először finomra őrlik, majd válogatás és szitálás után vízzel elkeverik. Az így létrejött pasztát ZiSha-nak vagy ZiNi-nek hívjuk. A Zi (lila) arra utal, hogy az eredeti, a legősibb yixing kerámia tárgyak ilyen agyagból készültek. Sha illetve Ni pedig azt jelenti homok (utalva az anyag nagyon finom, homokszerű textúrájára), illetve agyag. A yixing kerámiákat hagyományosan a Yixing város mellett található Dingshu nevű falucskában állítják elő. Az első yixing tárgyakat a Song dinasztiában készítették (960 – 1279), igazi virágázása azonban a 16-17. században kezdődött és töretlen azóta is.
   A yixing kerámiák egyik legfontosabb tulajdonsága hogy máz nélkül sem engedik át a vizet; továbbá a normál agyag eszközökhöz képest sokkal szilárdabbak, finomabb a szerkezetük, rugalmasabbak, tehát időt állóbbak, tartósabbak. Egy jó yixing eszköz örökéletű. Magas vas tartalmának köszönhetően a yixing kerámiának gyönyörű fémesen, már-már porcelánosan csilingelő hangja van.
A három legismertebb Yixing kőzet és kerámia a következő:
- Zi Ni, „ lila agyag”, ami egy nagyon sötét árnyalatú, lilás-barna agyagot jelöl. Az eredeti, legősibb és természetesen a legkeresettebb (ezzel együtt a legdrágább) yixing agyag. Minél többet használják a zi ni teáskannákat, annál ragyogóbb és lilásabb lesz a színük.  
- Zhu Ni, „ vörös agyag”, alapkőzete sárgás-szürkés-barna, ami kiégetés után kapja gyönyörű vörös színét. A zhu ni teáskannák idővel egyre ragyogóbb vörös-piros színt mutatnak. Igen kedvelt és keresett agyagfajta, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Napjainkban nagyjából még tíz bánya ad zhu ni alapkőzetet és a növekvő kereslet miatt egyre nehezebb ilyen agyagból készített teás eszközhöz hozzájutni.
- Duan Ni, ami szó szerint azt jelenti „ edzett agyag” és arra utal, hogy a gyönyörű bézs színt viselő alapagyaghoz egyéb ásványokat hozzákeverve jönnek létre további színek: kék, zöld, fekete.
A fenti három kőzeten kívül még számos egyéb yixing kőzet létezik. Ezek gyűjteménye ide kattintva tanulmányozható angol nyelven.
Termékeim között további különleges teákat, teás eszközöket és olykor drágaköveket is talál! Kattintson ide!



Jelenlegi ára: 14 900 Ft

Az aukció vége: 2014-10-20 21:00
. 8 féle Yixing agyag teás csésze teáscsésze +TEA! - Jelenlegi ára: 14 900 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése